Dansen op de Vulkaan

Driedaagse Leergang trauma voor Analytisch Therapeuten

4 april – 25 april – 16 mei 2024 | De Nieuwe Hof – Hoeksehofstraat 6-8 – Ressen

Dieptepsychologie

De dieptepsychologie houdt zich bezig met wat er binnen in de mens speelt. Dat wat in het bewuste, maar ook wat er in de schaduw, in het onbewuste van de cliënt leeft en speelt en hoe deze onbewuste krachten en patronen, die vaak al een leven lang aanwezig zijn, de problematiek in zijn dagelijkse leven beïnvloedt en aanstuurt.

Dieptepsychologie (of Jungiaans analytische therapie) gaat over het ontdekken van de werking van de aansturende krachten in de ziel, over heelwording en de vereniging van de tegenstellingen* in ieder mens. Het gaat om ‘worden wie je ten diepste bent’, dat wat Jung het individuatieproces noemt. Een proces waarbij iemand ‘heel en ongedeeld’ zichzelf wordt, zich als individu onderscheidt van anderen en het collectief én daar tegelijkertijd mee in verbinding staat.

*Je kan bij tegenstellingen denken aan ego-zelf, cognitie-beleving, denken-voelen, mannelijk-vrouwelijk, schaduw-licht, ik-ander, bewust-onbewust, lichaam-geest etc.

volcano, hawaii, lava-2262295.jpg
lava, cracked, background-656827.jpg

Trauma

Een trauma kenmerkt zich door de overweldiging van de ervaring waarbij je je machteloos hebt gevoeld en niets meer kon. Zelfs vechten of vluchten ging niet (al zag het er aan de buitenkant soms wel zo uit). Het overlevingsinstinct nam over. Delen van de gebeurtenis en de beleving daarvan zijn verdrongen. Andere aspecten zijn zo overweldigend dat deze überhaupt niet bewust zijn geweest en direct zijn opgeslagen in het onbewuste (‘dissociatie’). Die ken je dus ook niet!

Nu is het niet zo dat delen die in het onbewuste zitten daar ook stil blijven zitten. Het onbewuste heeft een drijvende en stuwende kracht in zich die de individuatie aanstuurt. Onbewuste inhouden worden langzaam naar het bewustzijn gebracht. In het geval van trauma zorgt het er voor dat het de verdrongen en gedissocieerde delen van het trauma omhoog brengt. Dat kan door een cliënt ervaren worden als het zitten op een vulkaan die op uitbarsten staat.

Trauma in therapie

Als traumatherapeut werkend vanuit een dieptepsychologisch perspectief ga je samen met de cliënt naar de wortel van de problematiek: de beleving van de traumatische ervaring zelf. Hierbij begeleid je jouw cliënt in zijn proces van bewustwording en verwerken. Je biedt op een veilige manier inzicht in onderliggende terugkerende thema’s en patronen, verdediging- en overlevingsmechanismen en innerlijke tegenstellingen. Al werkend komt naar voren welke betekenis het trauma in zich draagt en welke functie deze heeft voor zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Hiermee komt het trauma in een ander daglicht te staan en volgt de cliënt een proces waarin hij steeds meer kan worden wie hij ten diepste is. Van daar uit kan hij of zij dan ook weer in vrijheid en met vertrouwen relaties aan gaan met anderen en de wereld om zich heen. Het trauma, eenmaal verwerkt, is een verrijking geweest en niet langer alleen een last.

volcano, cotopaxi, ecuador-4688409.jpg
Scroll naar boven